• 0
      1. Vaša korpa je trenutno prazna.
    • artikal(a)0,00 din.

Meke manuelne tehnike

Progresivni pravac u savremenoj manuelnoj terapiji

Osnovna karakteristika MMT je nežnost izvođenja, bezopasnost i bezbolnost za korisnika usluga.

U najznačajnije razlike MMT od tradicionalnih metoda manuelne terapije spadaju minimalan pritisak i dugotrajnost uticaja na tkiva organizma, kao i odsustvo direktnog uticaja na problematične zone.

Nežnim, laganim, pažljivim dodirima telo se bukvalno „skenira“, pa se kao rezultat toga identifikuju oblasti napetosti, neravnoteže, formiraju se „vidljive“ slike trauma. Svaka osoba ima individualnu sliku.

MMT su fiziološke, univerzalne i imaju uticaj na sve delove ljudskog tela: fascije, mišiće, kosti, nerve, krvne sudove, limfni sistem, unutrašnje organe.

Efikasnost uticaja se procenjuje relaksacijom struktura tkiva, ponovnim uspostavljanjem njihove normalne pokretljivosti, obnavljanjem njihove funkcije, pojavom osećaja olakšanja i oslobađanja.

Ova tehnika može se vršiti ne samo u direktnom dodiru sa kožom, već i preko laganije odeće.

Tehnike se mogu kombinovati i prelaziti iz jedne u drugu.

MMT se može dobro kombinovati i sa standardnim fizioterapeutskim i kozmetičkim tretmanima.

Korišćenje MMT se zasniva na:

  • poznavanju anatomije, biomehanike, neurofiziologije, osteopatije, psihoterapiji orjentisanoj na telo
  • holističkom, sistemskom pristupu ljudskom organizmu
  • posedovanju veština palpacije i percepcije („slušanje tkiva“ – veština percepcije zasnovane na dodiru, kao i mišićnog i prostornog osećaja)
  • uključivanju mehanizama samoregulacije i samoobnavljanja
  • aktivnoj relaksaciji

Najvažniji načini rada:

Tehnika laganih pokreta

Trodimenzionalna manipulacija tkiva u proizvoljnom pravcu dok se kretanje ne zaustavi (tkivo se nežno kreće tamo kuda “ ono želi“), fiksiranje i zadržavanje u ovoj poziciji do 15 sekundi.

Traženje i korekcija lokalnog pritiska na tkiva

Deo tela ili konkretna struktura tkiva/organ nežno se pritiska centripetalno, u raznim smerovima, različitom brzinom i pritiskom. Određuje se volumen, oblik i lokalizacija intersticijalnog pritiska. Ovaj pritisak se manifestuje prekomernom hidratacijom i udebljanjem tkiva zbog otoka ili drugih uzroka. Pritisak se zadržava po osećaju, u trajanju do 15 sekundi.

Tehnika miofacijalnog rastezanja

Umesto centripetalne kompresije tkiva može se vršiti njihovo rastezanje, što se posebno primenjuje u slučaju fibroznih promena na tkivima.
Najpre se vrši fiksiranje dela tkiva, a zatim nežno i lagano rastezanje tkiva u suprotnu stranu, sve do pojave osećaja zaustavljanja kretanja.