Manuelno estetsko modeliranje lica i tela – NOVO

U prilici smo da svim našim klijentima ponudimo potpuno novu metodu tretmana lica i tela, koju je u Moskvi od autora ove metode učila naša koleginica.

Zasnovan na biodinamičkim tehnikama, osteopatiji, orto-bionomiji, kraniosakralnoj terapiji, aktivaciji mehanizama samoregulacije i regeneracije.

Bez igala, skalpela i bez upotrebe bilo kakvih preparata, samo primenom meke manuelne tehnike (MMT)

Manuelna estetika lica

Manuelna korekcija vrata, ramena i grudi

Manuelni tretman stopala i potkolenica “Lake noge”

Tvorac ове kompleksne metode „Estetsko manuelno modeliranje lica i tela“ je Doktor J. V. Čikurov, doktor medicinskih nauka, docent, specijalista u oblasti neurologije, fizijatrijske rehabilitacije, manuelne terapije, autor jedinstvenih metoda u osteopatiji i kraniosakralnoj terapiji. Osnivač pravca „Biološko centriranje” i rukovodilac Škole za somatsku integraciju.

Autor knjiga:

 • Osteopatsko lečenje unutrašnjih organa, Moskva, 2001.
 • Meke tehnike u manuelnoj terapiji, Moskva, 2002.
 • Lečenje unutrašnjih organa metodama viscelarne osteopatije, Moskva, 2006.
 • Kraniosakralna terapija, Moskva, 2007.
 • Estetsko manuelno modeliranje lica i tela, Moskva, 2009.
 • Osteopatsko lečenje interkostalne disfunkcije, Moskva, 2011.
 • Biološko centriranje. Praktična instrukcija, Moskva, 2017.

MEKE MANUELNE TEHNIKE (MMT) – su jedan od progresivnih pravaca u savremenoj  manuelnoj terapiji.

Osnovna karakteristika MMT je nežnost izvođenja, bezopasnost i bezbolnost za korisnika usluga. MMT ne izazivaju neprijatan osećaj i pritisak. Po prirodi su univerzalne i mogu se primenjivati na svim nivoima, prilagođavajući se  različitim karakteristikama organizma.

U najznačajnije razlike MMT od tradicionalnih metoda manuelne terapije spadaju minimalan pritisak i dugotrajnost uticaja na tkiva organizma, kao i odsustvo direktnog uticaja na problematične zone.

Efikasnost MMT se ocenjuje prema opuštanju struktura tkiva, vraćanja njihove normalne pokretljivosti i funkcije.

Ova tehnika može se vršiti ne samo u direktnom dodiru sa kožom, već i preko laganije odeće. MMT se može dobro kombinovati i sa standardnim fizioterapeutskim i kozmetičkim tretmanima.

Korišćenje MMT se zasniva na:

 • poznavanju anatomije, fiziologije, biomehanike,
 • posedovanju veština palpacije i percepcije (“slušanje tkiva” – veština percepcije zasnovane na dodiru, kao i mišićnog i prostornog osećaja),
 • holističkom, sistemskom pristupu ljudskom organizmu,
 • uključivanju mehanizama samoregulacije i samoobnavljanja,
 • aktivnoj relaksaciji.

Najvažniji načini rada:

TEHNIKA LAGANIH POKRETA.

Trodimenzionalna manipulacija tkiva u proizvoljnom pravcu dok se kretanje ne zaustavi (tkivo se nežno kreće tamo kuda “ono želi”), fiksiranje i zadržavanje u ovoj poziciji do 15 sekundi.

TRAŽENJE I KOREKCIJA LOKALNOG PRITISKA NA TKIVA.

Deo tela ili konkretna struktura tkiva/organ nežno se pritiska centripetalno, u raznim smerovima, različitom brzinom i pritiskom. Određuje se volumen, oblik i lokalizacija intersticijalnog pritiska. Ovaj pritisak se manifestuje prekomernom hidratacijom i udebljanjem tkiva zbog otoka ili drugih uzroka. Pritisak se zadržava po osećaju, u trajanju do 15 sekundi.

TEHNIKA MIOFACIJALNOG RASTEZANJA.

Umesto centripetalne kompresije tkiva može se vršiti njihovo rastezanje, što se posebno primenjuje u slučaju fibroznih promena na tkivima.

Najpre se vrši fiksiranje dela tkiva, a zatim nežno i lagano rastezanje tkiva u suprotnu stranu, sve do pojave osećaja zaustavljanja kretanja.

Tehnike se mogu kombinovati i prelaziti iz jedne u drugu.