Limfna drenaža je nezamenjiv terapeutski postupak za stimulisanje cirkulacije limfe, poboljšanje venske cirkulacije i detoksikaciju organizma. Ona takođe doprinosi boljoj ishrani i regeneraciji tkiva, otklanjanju viška tečnosti i jačanju imunološkog sistema.

Limfni sistem ima tri izuzetno značajne i važne funkcije u ljudskom organizmu:

  1. Ishranjuje tkivo poboljšanjem metabolizma tj. boljom razmenom materija u organizmu.
  2. Obavlja detoksikaciju organizma – prihvata i eliminiše iz ćelija i tkiva metaboličke i druge štetne materije.
  3. Odbrambena uloga – limfni sistem je deo imunološkog sistema organizma. U limfnim čvorovima nastaju limfociti, ćelije koje imaju odbrambenu funkciju u organizmu. Bakterije, virusi i druge patogene čestice koje dospevaju u limfni sistem bivaju uništene u limfnim čvorovima mehanizmom fagocitoze. Zato kod zapaljenskih procesa limfne žlezde oteknu, što je spoljašnji znak odbrambene reakcije.

Članak: Limfni sistem – ključ zdravlja i lepote, 14 načina za poboljšanje njegovog rada

Poručite poklon vaučer

Suština limfne drenaže jeste stimulacija kretanja tečnosti iz međućelijskih prostora u limfne sudove, a zatim iz limfnih sudova i limfnih čvorova u venski sistem odnosno u cirkulaciju. Treba naglasiti da to nije masaža mišića, već vrlo specifičan postupak kojim se ispira i obnavlja tkivna tečnost u organizmu i koji treba dobro poznavati i pravilno sprovoditi da bi se ostvarile koristi za ceo organizam koje jedna ovakva procedura može da pruži.

Dobar protok limfe doprinosi dobrom zdravlju. Međutim, kao posledica neadekvatnog načina života, bez dovoljno kretanja, sa nepravilnom i neredovnom ishranom, bez dovoljno odmora i u gotovo stalnom stresu, limfni sistem biva preopterećen.
Usporena i smanjena cirkulacija limfe dovodi do nagomilavanja toksina u organizmu, usporava dostavu hranjivih materija ćelijama i metaboličke procese u njima, što dalje negativno deluje na funkcionisanje i stanje ćelija, a time i tkiva i organizma u celini.

Važno je pri tome istaći da regenerišući efekti limfne drenaže nisu ograničeni samo na tkivo koje dreniramo, već i na okolna, duboka tkiva.

Šta se postiže limfnom drenažom:

  • efikasna detoksikacija organizma
  • poboljšanje venske cirkulacije posebno kod proširenih vena i problema sa kapilarima
  • prevencija i ublažavanju hipostatičkih otoka na nogama
  • otklanjanje tegoba kod „umornih – teških nogu“
  • bolja ishrana i regeneracija tkiva
  • prevencija pojave i otklanjanje celulita (ukoliko se radi više tretmana)
  • poboljšanje ukupnog stanja imunološkog sistema

Limfna drenaža može da se koristi i kao pojedinačan tretman, za razliku od anticelulit masaže, za koju je potrebna serija uzastopnih masaža.

Može se raditi limfna drenaža čitavog tela ili parcijalna limfna drenaža.

Rezultati limfne drenaže, u kombinaciji sa korišćenjem infracrvene saune su još efektniji.

Trajanje oko 75 minuta celo telo, 40 minuta parcijalna